Ältande & Oro - Tankar som spelar tennis

18.12.2014 17:52

Detta ältande, som inte leder någon vart. Men ändå så svårt att bli av med. Det verkar som att ju mer vi försöker resonera med oss själva - desto värre slår ältandet tillbaka. Och ja, så är det faktiskt, om vi får tro Olle Wadström - psykolog som skrivit boken "Sluta grubbla och älta - lättare gjort med kognitiv beteedeterapi". I sin bok beskriver Olle hur man faktiskt *trumvirvel* kan se detta destruktiva ältande om ett BETEENDE som går att PÅVERKA! TJOHOOO!

Jag vet, du håller på att hämta dig från chocken. Det är okej. Sluta älta? Va? Går det? Japp! Men det är ingen peace of cake direkt... 

Ältande består egentligen av två tankar i kombination. En orostanke, som snabbt kontras med en tröstetanke. Orostanken kommer ofta snabbt, med andra ord, ganska svår att stoppa. Exempel:

"Han har inte svarat, han hatar mig"

"Jag skrev puss för tidigt, han kommer att tro att jag är c-r-az-y"

"Han har läst smset men inte svarat, nu är det kört"

Ovanstående är exempel på orostankar, som knackar på och klampar in som ovälkomna gäster. Dessa tankar är alltså sällan något vi rår för, plötsligt bara finns de där. Det som händer därefter, när oron slått till (tex ångest i kroppen), är att vår hjärna (eller en vän, familjemedlem etc) snabbt är framme och trötstar;

"Han har säkert inte sett smset, han spelar blockflöjt eller har en långkörare på toa"

"Herregud alla skriver ju puss, det är luuugnt"

"Han kanske råkade klicka upp smset men utan att han märkte det, så nu vet han inte ens att han fått det"

Gott så - tänker vi. Det är väl det enda rimliga att faktiskt söka förklaringar till de hemska tankarna och mildra ångesten. NEJ! Det är fel fel fel feel. Varför? Det du precis påbörjat liknar ett litet mindre FN-toppmöte utan Ban Ki-moon som styr upp det hela. Den tröstande tanken kommer nämligen inte få stå oemotsagsd. För vet ni, oron är ettrig och låter oss inte komma undan så lätt. Nästa orostanke kommer därför som ett brev på posten;

"Vem spelar blockflöjt klockan 9 på kvällen, ingen normal människa!"

"Ja alla skriver puss, alla som är K o m p i s a r, inte en potentiell dejt"

"Serri, vem öppnar ett sms utan att läsa det?"

...Det du försöker ordna upp och få klarhet i - är ju faktiskt något som inte har något entydigt svar, för då hade du inte ältat. (Eller ja, har det gått si sådär 2 veckor utan svar kanske det ändå är entydigt och dags att styra om planerna så att säga). Men innan dess - gör du bäst i att göra- INGENTING. INgeNtinG, i den bemärkeslen att du förhåller dig till den första orostanken och varken trycker bort den eller accepterar den som sann. 

"Han har inte svarat, han hatar mig" - Vem vet, vi får se. 

"Jag skrev puss för tidigt, han kommer att tro att jag är c-r-az-y". Ja det kanske händer, eller så gör det inte det. 

"Han har läst smset men inte svarat, nu är det kört". Så kan det mycket väl vara, eller inte. 


Känns detta knepigt? Det gör det till en början. För vissa går det lätt som en plätt, för andra inte. Det kan kännas märkligt att acceptera det faktum att ältandet är det som driver oron framåt. (När vissa av oss trodde tvärt om - att ältandet skulle ge oss svar, fungera som en treo och ta bort huvudvärken). Vad jag tror att ni finner efter ett tags praktiserande är - att det iaf blir lättare. Lättare att låta vissa saker vara och att leva mer här och nu. Medveten närvaro, tex mindfulness, är ett bra verktyg för den som vill lära sig tygla sitt ältande. För vet ni, det är sällan de "potentiella" misstagen i vårt förflutna eller framtiden som är problemet. Att fela och begå misstag är en del i att vara människa. Vad som däremot blir problematiskt - är då våra tankar börja spela tennis i en match som ingen vinner. 

För dem som önskar lära sig mer om ältande rekommenderar jag Olle Wadströms bok - Sluta grubbla och älta - lättare gjort med Kognitiv beteendeterapi.

/ Linnea