Pengar enligt...
Tjenare Bloggen! För ett tag bad jag ett antal überkloka personer att skriva varsitt inlägg om pengar, där de från sin studie-nisch skulle kunna presentera oss läsare med sin infallsvinkel på vad pengar kan tänkas vara för något. Hur används pengar? Vad gör pengar med människor? Vad gör människor med sina pengar? Ja som ni märker, ordet var relativt fritt. De sa ja, jag blev sket-glá (västgötska) och jag hoppas att ni, precis som jag, kommer att få lite nya spännande perspektiv på pengar. Först ut är....
Vad är pengar ur ett internationellt politiskt/rättviseperspektiv?
Caroline Öberg, BA Politics and Development Studies, London
Pengar är inte allt men mycket mer än vad vore önskvärt. Största delen av världens pengar är siffror i en maskin, kredit, enligt någon slags överrenskommelse att detta är giltigt. Pengar är ekonomi, är makt, ger möjligheter, ger en röst. Ett av de viktigaste verktygen för att behålla (eller utmana) status quo på den internationella politiska arenan.
Genom mina studier har jag mestadels sett pengar ur ett maktperspektiv. Sett hur rika länder behåller sin position genom att vara direkt oärliga i frihande avtal som skapar David vs Goliat situationer med fattigare länder. “Fri marknadsekonomi är det vi byggt upp vår ekonomi på. Därför borde (i många fall MÅSTE, då bistånd ofta knyts till handelsavtal) ni också ha fri handel och ge oss fri tillgång till er marknad!”. När lite efterforskning lätt visar att England, till exempel, hade en väldigt skyddad marknad då de industrialiserades. Ingen fri handel där inte. USA hade (och har fortfarande) ett av världens mest skyddade jordbruk. För den intresserade föreslår jag som litteratur Ha Joon Changs “Kicking away the ladder".
Pengar är makt. Och bästa sättet att behålla makt är att behålla pengarna.
På individuell nivå blir orättvisa maktförhållanden på nationell (och i förlängningen på internationell) nivå ett sätt för eliten att söndra och härska. Döljer strukturen. “Jag har inget jobb men det är för att indvandrare tar mina möjligheter och pengar”.
Pengar är makt. Makt att förena och skilja människor. Makt att behålla sin position i samhället samtidigt som man försöker intala sig att man faktiskt förtjänar sina pengar jämfört med andra som har mindre. “För jag jobbar så mycket hårdare som VD än en sjuksköterska gör”. Eller jämfört med en textilarbetare i Bangladesh.
Som när bästa Ebba von Sydow hävdade hon var “arbetarklass” då båda hennes föräldrar hade jobb när hon växte upp. Jamen visst du! Då kan jag kalla mig fattig för att jag inte har råd med en Gucci väska.
Låt oss se pengar från ett kulturellt, strukturellt maktperspektiv. Låt oss ha lite historisk förankring och skippa bekväma skygglappar. Det är min syn på pengar och den har byggts på mina studier och de möten med människor från hela världen som studierna innebar.